Refraktometr sacharoza, 0,0 - 85,0 % Brix

Numer katalogowy
616-HI96801
Producent
Hanna Instruments
Na zamówienie
Hanna Instruments
i Zdjęcie poglądowe produktu. Poszczególne warianty mogą różnić się od prezentowanego obrazu. Prosimy o zwracanie uwagi na cechy podane w tabeli/opisie.

Opis produktu

Refraktometry HANNA INSTRUMENTS
Nowe elektroniczne refraktometry przenośne urzekają prostotą użytkowania, swoimi osiągami i niską ceną. Zostały specjalnie opracowane stosownie do potrzeb i wymagań przemysłu rolno-spożywczego ale i innych gałęzi przemysłu. Funkcjonując według zasady pomiaru współczynnika refrakcji przez odbicie, pozwalają szybko i precyzyjnie określić koncentrację cząstek rozproszonych zawartych w płynnych próbkach.
Gama refraktometrów serii HI 968XX składa się z dziesięciu modeli do wyboru w zależności od postaci chemicznej, czystości lub składu mieszaniny do testowania:
HI 96800 – koncentracja sacharozy w % Brix i pomiar współczynnika załamania światła nD
HI 96801 – koncentracja sacharozy w % Brix
HI 96802 – koncentracja fruktozy w % wagowych
HI 96803 – koncentracja glukozy w % wagowych
HI 96804 – koncentracja cukru odwróconego w % wagowych
HI 96821 – koncentracja zasolenia w g/100g, g/100ml, ciężar właściwy, °Baume
HI 96822 – koncentracja zasolenia wody morskiej w PSU (1 PSU = 1 g soli na kg wody morskiej), g/L (ppt/‰), ciężar właściwy
HI 96831 – pomiar glikolu etylenowego jako % objętości i punkt zamarzania
HI 96832 – pomiar glikolu propylenowego jako % objętości i punkt zamarzania
HI 96841 – pomiar cukru w brzeczce piwnej w °Plato

Refraktometr cyfrowy HI 96801 (do sacharozy, skala Brix)

Cechy:

  • duży dwupoziomowy wyświetlacz: równoczesne wyświetlanie koncentracji i temperatury
  • proste użytkowanie trójfazowe:
    - próbkę dwóch kropli umieść na pryzmacie w centrum blaszki pomiarowej
    - naciśnij przycisk RED
    - odczytaj wynik pomiarowy
  • precyzyjny pomiar w niecałe 2 sekundy
  • szybka i prosta kalibracja: umieść kilka kropel wody destylowanej na blaszce pomiarowej i naciśnij przycisk ZERO.
  • automatyczna kompensacja temperatury: koryguje wpływ temperatury na współczynnik refrakcji i zapewnia precyzyjne odczyty
  • wykrywanie zakłóceń zewnętrznych nakładającego się światła zapewnia wysoką dokładność pomiaru
  • funkcjonalna cela pomiarowa: łatwe opróżnianie i czyszczenie, wklęsła forma celi pomiarowej ułatwia umieszczenie próbki bez ryzyka jej wylania
  • blaszka pomiarowa wykonana ze stali nierdzewnej: pozwala na szybkie dostosowanie się temperatury próbki do temperatury pryzmatu gwarantując tym samym precyzyjne pomiary
  • zasilanie przez baterie ułatwiające pomiary zewnętrzne (terenowe)
  • samowyłączanie się po 3 min nieużytkowania: oszczędza baterie
  • doskonała relacja jakości do ceny

Dane techniczne:

  • Zakres zawartości cukru    0.0 do 85.0 % Brix
  • Skala temperatury    0.0 do 80.0 °C
  • Rozdzielczość zawartości cukru    0.1 % Brix
  • Rozdzielczość temperatury    0.1 °C
  • Dokładność zawartości cukru    ± 0.2 % Brix
  • Dokładność temperatury    ± 0.3 °C
  • Korekta temperatury    automatyczna od 10 do 40 °C
  • Czas odpowiedzi    około 1,5 sekundy
  • Minimalna objętość próbki    2 krople
  • Źródło światła    żółta dioda LED
  • Cela pomiarowa    gniazdo ze stali nierdzewnej i pryzmat ze szkła krzemowego
  • Automatyczne wyłączenie    po 3 min. nieużytkowania
  • Wskaźniki protekcji    IP 65
  • Baterie    1 bateria 9 V (w komplecie)
  • Żywotność (okres użytkowania)    około 5000 pomiarów
  • Wymiary i waga    192 x 102 x 67 mm, 420 g
Więcej informacji
Producent Hanna Instruments