Refraktometr cyfrowy laboratoryjny RX-9000i

Numer katalogowy
157-3278
Producent
Atago
Na zamówienie
i Zdjęcie poglądowe produktu. Poszczególne warianty mogą różnić się od prezentowanego obrazu. Prosimy o zwracanie uwagi na cechy podane w tabeli/opisie.

Opis produktu

Ultraprecyzyjny refraktometr, łączący w sobie nowoczesne rozwiązania (dotykowy panel LCD, przyjazne oprogramowanie wewnętrzne) ze sprawdzoną niezawodnością i unikalną precyzją serii refraktometrów laboratoryjnych grupy RX. Posiada bardzo wydajny układ Peltier’a, pozwalający na pracę w zakresach od 5 do 75°C. Użytkownik może zdefiniować do 100 własnych skal, niemniej producent już fabrycznie zaprogramował 22 skale dla typowych substancji chemicznych, co pozwala na szybkie określanie stężenia, gęstości czy temp. zamarzania na podstawie współczynnika załamania światła danego roztworu. Nowością jest również system automatycznej kontroli czystości pryzmatu, pomagający maksymalnie wykorzystać precyzję urządzenia.
Refraktometr może pracować w 5-ciu trybach pomiarowych:

  1. tryb pomiaru przy ustabilizowanej temperaturze: pomiar wykonany jest dopiero w momencie osiągnięcia przez próbkę temperatury zadanej
  2. tryb pomiaru precyzyjnego: tryb podobny do pierwszego ale oferujący polepszoną stabilność (zalecany np. do produktów mlecznych). Po osiągnięciu temperatury docelowej urządzenie analizuje stabilność próbki, a następnie wyświetla wartość zmierzoną na podstawie kilku odczytów.
  3. tryb pomiaru ekstrapolowanego: zwiększając temperaturę próbki refraktometr dokona serii pomiarów w ustalonych odstępach i wyświetli szacowany wynik dla temperatury docelowej (urządzenie nie czeka aż temp. próbki osiągnie temp. zadaną).
  4. tryb z wyłączoną automatyką kontroli temperatury: mierzona wartość jest wyświetlana w ciągu 4 sekund, przy czym czas zwłoki pomiędzy naciśnięciem przycisku START a rzeczywistym rozpoczęciem pomiaru może być zmieniany. Termomoduł może być przez użytkownika włączony lub wyłączony
  5. tryb pomiaru stabilnego: wynik jest przedstawiany dopiero po ustabilizowaniu się pomiaru

Dane techniczne:

  • Mierzone wartości    %Brix, nD, °C, skale definiowane
  • Zakres    0.0% ÷ 100.0% Brix; 1.32422 nD ÷ 1.7000 nD
  • Dokładność    ±0.00004 nD (dla 1.33299 do1.42009nD w temp. 10.00 do 30.00°C)
    ±0.00010 nD (dla pozostałych zakresów)
    ±0.03%Brix (dla 0.00 do 50.00%Brix w temp. 10.00 do 30.00°C)
    ±0.05%Brix (dla 50.01 do 95.00%Brix w temp. 10.00 do 30.00°C)
    ±0.10%Brix (dla pozostałych zakresów)
  • Rozdzielczość    0.01% Brix; 0.00001 nD
  • Kompensacja    układ Peltier'a stabilizujący temp. w zakresie: 5°C ÷ 75°C  
    (nie mniej niż 10°C poniżej temp. otoczenia i nie więcej niż 55°C powyżej temp. otoczenia)
  • Kontrola temperatury    Kompensacja ATC, 
    termostatowane gniazdo pomiarowe w układzie Peltiera
  • Wymiary    37×26×14 cm
  • Masa    6,6 kg

A ponadto:

  • 20 wbudowanych skal dla najbardziej popularnych substancji chemicznych:
    glukoza kompensowana do 20C [g/100g]; glukoza kompensowana do 30C [g/100g]; fruktoza kompensowana do 20C [g/100g], fruktoza kompensowana do 30C[g/100g]; HFCS-55 kompensowany do 20C[g/100g], HFCS-55 kompensowany do 30C [g/100g]; HFCS-42 kompensowany do 20C [g/100g]; FCS-42 [kompensowany do 30C [g/100g]; cukier odwrócony kompensowany do 20C [g/100g]; cukier odwrócony kompensowany do 30C [g/100g]; zawartość wody w miodzie [%]; woda utleniona [%]; chlorek sodu [g/g]; chlorek sodu [g/ml]; zasolenie %; alkohol etylowy [w/w]; alkohol etylowy [v/v]; glikol etylenowy [v/v]; glikol propylenowy [v/v]; gliceryna [g/100g]; vol%FSII [vol%]
  • do 100 skal definiowanych przez użytkownika
  • wewnętrzna pamięć ostatnich 500 pomiarów
  • zabezpieczenie przed dostępem z możliwością definiowania użytkowników / administratorów
  • opcja ręcznej kalibracji
  • system automatycznego sprawdzania czystości pryzmatu
  • transmisja do komputera: złącze USB
  • dodatkowe złącze USB do bezpośredniego zapisu wyników na pamięć flash USB (pen-drive)
Więcej informacji
Producent Atago