i Zdjęcie poglądowe produktu. Poszczególne warianty mogą różnić się od prezentowanego obrazu. Prosimy o zwracanie uwagi na cechy podane w tabeli/opisie.
Opis: Compact Dry to prosta i bezpieczna procedura oznaczania i ilościowego oznaczania mikroorganizmów w środkach spożywczych, kosmetykach i innych surowcach, w tym farmaceutycznych. Gotowe do użycia płytki chromogeniczne Compact Dry nadają się zarówno do kontroli w trakcie procesu, jak i produktu końcowego.
Bakteria aureus jest powszechną ludzką mikroflorą, można ją znaleźć naturalnie na skórze, w nosie. Z tego powodu jest powszechnie stosowany jako wskaźnik higieny osobistej dla osób mających kontakt z żywnością. Dlatego wysoka populacja estafilokoków w systemie żywnościowym wskazuje na brak higieny i warunków sanitarnych. Zwykle są one nieszkodliwe, ale przy wysokim poziomie populacji mogą zacząć tworzyć endotoksyny, które powodują zatrucie pokarmowe "estafilokokami". Mogą również tolerować niską aktywność wody i są oportunistyczne w stosunku do żywności o wysokiej zawartości cukru.
Specyfikacja:
Matryca: Surowce, produkty gotowe, próbki środowiskowe m.in. z przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego.
Czas i temperatura inkubacji: Inkubować w temperaturze 35 ± 2 °C przez 24 ± 2 godziny z AOAC i w temperaturze 37 ± 1 °C przez 24 ± 2 godziny z MicroVal, NordVal
Prezentacja: Opakowania po 4 sztuki
Sposób użycia:
Zdjąć pokrywę.
Umieścić 1 ml próbki na środku powierzchni płytki Compact Dry.
Próbka jest automatycznie i jednorodnie rozpraszana na folii i przekształca suchą folię w żel w ciągu kilku sekund.
Ponownie załóż pokrywę na płytkę. Inkubować przez określony czas.