Refraktometr cyfrowy ABBEMAT 3000

Numer katalogowy
155-173451
Producent
ANTON PAAR
Na zamówienie
i Zdjęcie poglądowe produktu. Poszczególne warianty mogą różnić się od prezentowanego obrazu. Prosimy o zwracanie uwagi na cechy podane w tabeli/opisie.

Opis produktu

Niezawodność, precyzja i wygoda. Refraktometry Abbemat 3X00 to urządzenia do pomiarów współczynnika załamania światła i stężenia, w wyjątkowy sposób łączące najwyższe parametry techniczne i łatwość obsługi. Najnowocześniejsze rozwiązania techniczne oraz kompaktowe wymiary Abbemat 3X00 to bardzo skuteczne narzędzie do kontroli jakości, eliminujące potrzebę wykonywania długotrwałych pomiarów. Wybierz jeden z trzech instrumentów pomiarowych gwarantujących spełnienie wszystkich wymagań w zależności od specyfiki zastosowania i dostępnego budżetu.
Idealne rozwiązanie do kontroli jakości w branży spożywczej, produkcji napojów, substancji chemicznych oraz substancji smakowych i zapachowych.

Standardowe metody:

  • Współczynnik załamania światła
  • Brix
  • Procentowa zawartość sacharozy
  • Procentowa zawartość fruktozy
  • Procentowa zawartość glukozy
  • Cukier inwertowany

Urządzenie Abbemat pozwala na wczytanie i zastosowanie ponad 100 metod pomiarowych.
Do wszystkich rodzajów próbek - uniwersalne pomiary:

  • Próbki o dowolnej konsystencji - od cieczy po pasty
  • Próbki mętne, zabarwione, bądź nieprzezroczyste.
  • Brak wpływu wilgotności, temperatury i drgań.

Łatwa obsługa:

  • Abbemat 3X00 jest gotowy do pomiaru natychmiast po dostarczeniu. Wyjmij go z opakowania i rozpocznij pomiary.
  • Łatwy dostęp do wszystkich ustawień dzięki intuicyjnemu interfejsowi
  • Automatyczne ostrzeganie o zbyt małej ilości próbki do dokonania ważnego pomiaru
  • Szybkie czyszczenie pryzmatu pomiarowego po każdym pomiarze

Kolorowy ekran dotykowy o przekątnej 5,8” zapewnia szybką nawigację:

  • Precyzyjne zestawienie wyników i metod pomiarowych
  • Szybka nawigacja
  • Obsługa nawet w rękawicach
  • Odporność na zachlapania i zanieczyszczenia

Kompaktowa i lekka konstrukcja:

  • Niewielkie rozmiary urządzenia.- zajmuje tylko tyle miejsca ile kartka papieru do drukarki
  • Mała objętość próbki do analiz
  • Nie wymaga czynności konserwacyjnych

Dane techniczne:

 
Abbemat 3000

Zakresy pomiaru – Skala współczynnika załamania światła (RI)
Zakres nD
od 1,30 do 1,66
Rozdzielczość nD
± 0.0001
Dokładność nD1)
± 0.0001
Zakresy pomiaru – Skala Brixa
Zakres
od 0 do 100%
Rozdzielczość
0,01 %
Dokładność
0,05 %
Zakresy pomiaru temperatury (wbudowany termostat)
Zakres
Brak kontroli temperatury

Informacje dodatkowe
Części wchodzące w kontakt z próbkami
Szafir, FFKM, PP GF 30, stal nierdzewna
Źródło światła
Źródło światła LED
Długość fali
589 nm
Minimalna ilość próbki
ok. 0,2 ml
Czas pomiaru
ok. 5 sekund na próbkę (po zrównoważeniu temperatury)
Standardowe metody
Współczynnik załamania światła, Brix, glukoza, fruktoza, cukier inwertowany, sacharoza
Dodatkowe metody
Ponad 100 różnych metod pomiarowych dostępnych na specjalne zamówienie 
(np. Syrop, miód, alkohol, uryna, surowica, kwasy, zasady)
Interfejs danych
RS-232, 2 porty USB, 1 szeregowy USB, Ethernet Printer, Ethernet LIMS (Abbemat 3200)
Interfejs użytkownika
ekran dotykowy 5,8"
Wymiary (szer. × wys. × gł.)
228 mm × 94 mm × 300 mm
Masa
4,4 kg

1) w standardowych warunkach refraktometrycznych (T = 20 °C, λ = 589 nm, temperatura otoczenia = 23 °C)

Więcej informacji
Producent ANTON PAAR